Командування ЗСУ вперше очолила жінка

Командування ЗСУ вперше очолила жінка

30.07.2021 0 By nnu

Міністр оборони Андрій Таран призначив Тетяну Остащенко на посаду командуючою Медичних сил Збройних сил України. Вона стала першою жінкою, яка очолила командування ЗСУ, розповіли в п’ятницю, 30 липня, в Міноборони.

“Поступально рухаємося до побудови Збройних сил нового зразка. Завдяки реформуванню армії відповідно до принципів і підходами НАТО жінки зараз мають можливість проходити військову службу на рівних засадах з чоловіками”, – зазначив з цього приводу голова військового відомства Таран. Він додав, що призначення Остащенко також підтримав верховний головнокомандувач і президент Володимир Зеленський.
За словами Тарана, нова командуюча Медичних сил має великий досвід організації медичного забезпечення. “Проходила військову службу головним інспектором Головної інспекції Міністерства оборони України, тому прекрасно розуміє той фронт робіт, який необхідно осилити, щоб відновити нормальне функціонування військової медицини”, – додав міністр.

При цьому Таран чекає від Остащенко “наведення порядку в медичній службі, вдосконалення процесів медичного забезпечення армії, створення сприятливих умов для розвитку галузі відповідно до стандартів НАТО, зменшення корупційних ризиків і синхронізації процесів всіх складових Медичних сил”.

Остащенко – полковник медичної служби. У 1996 році вона закінчила фармацевтичний факультет Львівського державного медичного інституту, а в 1998 році – Українську військово-медичну академію.

Проходила військову службу на багатьох посадах структури Збройних сил, зокрема була офіцером військово-медичного управління Західного оперативного командування, начальницею відділу медичного постачання Центрального військово-медичного управління, а також керівницею Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу ЗС України.

Крім того, в 2020 році Остащенко отримала оперативно-тактичний рівень військової освіти, а також пройшла підготовку на курсах армій держав-членів НАТО. А ще вона закінчила курси реформування сектора оборони і безпеки, а також стратегічного лідерства для керівного складу в Кранфільдском університеті (Великобританія).

Раніше новим головнокомандуючим Збройних сил України призначили начальника Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ – генерал-майора Валерія Залужного.

ВЕСТИ – все новости Украины и мира онлайн – портал новостей Вести юа